23 august 2008

23 august 1944

Fosta zi nationala a Romaniei are un loc aparte in memoria colectiva a poporului roman. Vazuta ca ziua eliberarii de unii, sau ca cea a infamiei de altii, are o importanta fundamentala in istoria Europei. Intoarcerea armelor in urma unei "lovituri de stat" (impropriu numita asa pentru ca regele l-a numit si tot el l-a destituit pe Antonescu) orchestrate de Regele Mihai si elemente comuniste din randul armatei romane e vazuta si hulita de multi, mai ales datorita unei sederi de 40 de ani in gulagul sovietic (caruia sunt si unii care ii duc dorul). Actiunea din acea zi e considerata drept momentul istoric in care romanii si-au pierdut c**iele si n-au fost in stare sa mearga pana la capat alaturi de nemti. Eu cred ca daca nu abandonam corabia gaurita asa cum am facut-o, turbatii de bolsevici veneau pana la TM si ni le smulgeau cu mana lor, iar acum eram "fosta" republica sovietica, nu o democratie infloritoare(!) cu crestere economica(mica) si libertate de expresie, de care ne bucuram cu totii. Sa zicem ca nu am fi intors armele, ca "lovitura" regelui murea in fasa si mergeam cu nemtii pana la capat. Specialistii apreciaza ca s-ar fi prelungit WWII cu vreo 6 luni iar capitularea germana nu mai avea loc la 9 mai '45. Numai ca in august '45 americanii tranteau in capul japonezilor doua A bomb linistindu-i pana si pe cei mai kamikaze luptatori. In lumina secolului 21, vazandu-i cat de razboinici sunt pe alte continente, credeti cu tarie ca yankeii ar fi avut vreo jena sa-i faca praf si pulbere pe nemtalai (si pe aliatii lor) in vechea Europa folosind arma suprema? Eu n-am nici un dubiu ca asa ar fi fost. Ganditi-va numai la ravna cu care lucrau oamenii de stiinta evrei la proiectul Manhatan in vreme ce Hitler facea cenusa in fiecare zi vreo 10000 de-ai lor. Sa vezi atunci holocaust. Si ganditi-va, cu toate ca am sarit din barca in ceasul al 12-lea, la final n-am capatat statut de natiune cobeligeranta iar prin pacea din '47 eram in aceeasi oala cu tarile infrante. Oare ce-ar fi fost daca eram cu adevarat infranti? Era mai bine? Se tot face paralela cu nemtii, ca uite ce bine o duc, si ei au fost capul rautatilor in razboi. Alo , alo! Nemtii sunt nemti. Noi nu suntem ca ei. Sa ne uitam in gradina noastra (Balcanii) si sa ne comparam cu cei de teapa noastra, bulgarii si sarbii. O duc mai bine? N-as zice... iar unii au fost cu nemtii iar ceilalti impotriva lor. Noi sa fim multumiti ca avem deocamdata Ardealul si Dobrogea, pentru ca daca mergeam pana in panzele albe cu Hitler & Co. eram acum popor migrator prin stepele Kazahstanului.
In fine, acum la 64 de ani dupa evenimente e usor sa-ti dai cu presupusul intr-o directie sau alta. Idee e sa invatam din trecut si sa vedem ce facem mai departe, ca sa nu se mai repete. Noi sa fi sanatosi!

4 comentarii:

  1. nu comunistii au avut rolul important in tot ce s-a intamplat la 23 august, ci Regele si celelalte partide. in 44 erau sub o mie de comunisti, in general hoti, curve, criminali, kominternisti.
    sa stii ca rusii au facut tot ce au putut sa ne treaca in tabara invinsilor pt ca ei sa ramana cu Basarabia si Bucovina de nord.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noul guvern format de Rege, guvernul Sanatescu, era alcatuit din militari si membri ai Blocului National Democrat (partide ca PCR si PSD). Ma gandesc ca au avut si ei un rol in sfatuirea regelui inainte de insurectie.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu , n-au avut, ne-au fost bagati pe gat de rusi

    RăspundețiȘtergere
  4. sincer, America are mai multe interese in Europa decat in Japonia. active bancare, investitii economice, etc. nu vad o cale de actiune ca la Hiroshima..

    in alta ordine de idei, intre bolsevici si nazisti, chiar ca era greu de ales.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?