24 iulie 2008

Sa vizitam...dar ce?

Am citit un articol excelent in Agenda despre turismul timisorean. Mai precis lipsa lui din cauza apatiei autoritatilor cand e vorba de promovarea obiectivelor turistice locale. Lucrand in domeniu, am fost pus de cateva ori in situatia de a raspunde unor clienti-turisti la o intrebare perfect legitima: "Ce ar fi de vazut in Timisoara?" Si le ziceam: "Pai ar fi Catedrala si Opera in centru si apoi Piata Unirii cu Domul Catolic si Palatul Baroc - Muzeu de Arta." Scurt si la obiect, plimbare de o ora, ce mai... Doar ca mi-as fi dorit sa le pot spune mult mai mult pentru ca sunt sigur ca un oras cu o istorie de peste 700 de ani are ceva de spus. As fi vrut sa-i trimit la Muzeul Banatului sa vada Castelul Huniazilor, doar ca sincer mi-e jena. Am fost personal si cred ca e mai frumoasa curtea castelului decat cladirea propriu-zisa. De afara arata nou dar inauntru e dezastru. Vesnica renovare, dar nimic nu se inoieste. Iar de colectii nu mai zic nimic: niste pietre acolo, niste oase dincolo. Bastionul la fel. Dupa nenumarate eforturi s-a reusit inceperea lucrarilor de renovare. Sa vedem cat dureaza. Sinagoga din Cetate e varza. Inauntru sunt numai schele si balarii. In Praga, in cartierul evreiesc, sunt 7 sinagogi, dar nici una nu e de statura celei timisorene. Totusi ele sunt intr-un circuit turistic care atrage mii de oameni zilnic. La fel casa printului Eugeniu de Savoya, eliberatorul Timisoarei de sub stapanire turca, e in paragina, cand ar fi putut fi un veritabil muzeu. Uff.... Mi-e lehamite deja.
Un alt motiv de frustrare e ca nu se accentueza niste lucruri care ar putea creste interesul pentru un obiectiv turistic. De ex. eu abia acum aflu ca in subsolul Catedralei e un adevarat muzeu, cu peste 3000 de carti rare si 800 de icoane. In 16 ani de scoala nu s-a gasit nimeni sa-mi zica asta?
Sau, stiati de faptul ca la Domul Catolic nu se oficiaza casatorii. Eu nu. Stiti de ce? Va zic eu. Legenda spune ca mireasa celui care l-a construit a murit pe treptele lui in ziua nuntii. Stiati ca in Cimitirul Eroilor se afla mormantul primei iubite a lui Bethoeven? Nu-l veti gasi pentru ca placa pe care scria acest lucru nu mai exista. Stiati ca Parcul Central a fost construit peste un cimitir militar? Stiati, stiati.... ma doare gura. Ar fi bine daca nu ar fi nevoie sa facem munca de investigatie pentru asa ceva si ma bucur ca oameni ca Dorina Tătăran si Liliana Iedu si-au dat interesul pentru a afla aceste lucruri si a mi le aduce la cunostinta.

6 comentarii:

  1. Mi-au revenit si mie frustrarile :)
    Am acelasi gust amar referitor la turismul romanesc indiferent unde m-as duce in tara. Si nu pentru ca suntem lipsiti de obiective turistice, ci pentru ca nu stim sa ne folosim de tot ce avem.

    Zic bine autorii articolului. In Timisoara, asa cum nivelul economic este superior, m-as astepta sa gasesc si turismul la alt nivel. Totusi, situatia e la fel ca in alte locuri din Romania: inecata intr-o ignoranta dusa pana la limita nesimtirii.

    M-am uitat de curioasa pe un studiu aparut in Biz, legat de cele mai dezvoltate orase din Romania. Turismul era considerat cam pentru toate orasele un domeniu care asteapta mai multi investitori. As mai adauga ca asteapta mai mult interes si din partea primariilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa mai stergem din gustul amar, urmatorul post mai indulceste imaginea orasului nostru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca eu stiam :) Dar pentru ca am pus mana si am cautat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu asta, dar tu Radu nu esti un cetatean oarecare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce să vadă?! Cum ce??? Barurile cu fete sunt pline ochi dacă vor distracţie. Dacă vor adrenalină, să viziteze piaţa 700 sau Iosefin, de fapt ce zic, orice fel de piaţă. Dacă vor scandal, un cartier mărginaş. Dacă vor bătaie să parcheze maşina în faţa oricărui bloc. Dacă vor doar să înveţe despre viaţă, să se plimbe pur şi simplu. Noi nu avem cine ştie ce istorie pentru că noi suntem istoria!!!
    La modul serios, să ştii ca Timişoara este o locaţie ticsită cu poveşti doar că trebuie să le afli singur. Pe de o parte să ştii că mi se pare mistic aşa... cine vrea să afle, să caute, să scormonească analele. Doar aşa va aprecia Timişoara la adevărata sa valoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai un punct de vedere interesant Rebe. Si cunosti pietele mai bine decat mine :) Cand umblam io prin ele aveam parte de toate: si adrenalina si scandal cu bataie si fete puse pe distractie ..

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?