16 iulie 2008

Marte Nu va trece aproape de Terra


In fiecare an in perioada verii incepe sa umble pe messenger si sa se dezbata pe forumuri texte de genul asta:

"In noaptea de 27 August, la ora 00:30 urmariti cerul. Planeta Marte va trece foarte aproape de Pamant. Pe cer se va vedea ca si cum Terra are doua luni. Urmatoarea data cand planeta Marte va trece atat de aproape de Terra va fi in anul 2287"

Bineinteles ca nimeni nu sta sa verifice sau se se gandeasca ca a mai primit si anul trecut un asemenea mass si imediat il da mai departe. Ceea ce pe mine ma exaspereaza. Ca sa fie clar pentru toata lumea: mai intai, Marte are cam jumatate din diametrul Pamantului iar Luna cam un sfert (aproximez ca sa nu va umpleti mintea cu cifre). Deci Luna are jumatate din diametrul lui Marte. In consecinta, pt. ca pe cer sa para de marimi egale, Marte ar trebui sa fie la o distanta de 2 ori mai mare de Pamant decat Luna. Numai ca Luna e la 384.000 de km iar Marte la, atentie, minim 55.000.000 de km (adica de 140 de ori mai departe) asfel ca, niciodata in viata voastra, sau a urmasilor vostri acum si pururea si in vecii vecilor, n-o sa vedem cele doua corpuri ceresti la fel de mari pe bolta noastra. Inteles? Mai exact, Marte va aparea ca un Luceafar cu straluciri rosietice. Ok. A doua treaba, cu distanta minima. Marte are o orbita mai excentrica decat a Terrei adica un pic deplasata. Asta inseamna ca in cursul unei orbite in jurul Soarelui, Marte se apropie si se departeaza de Pamant. Perioada cand este cel mai aproape se numeste opozitie, iar distanta dintre ele variaza intre 55 si 100 milioane km. Aceste fenomen se petrece la fiecare 780 de zile (deci nu anual) iar evenimentul interesant pe care l-am asteptat cu toti a avut loc in 27 august 2003, cand Marte era la 55,758,006 km de Terra, un record in ultimii 60.000 de ani. Chiar si atunci, in acel moment de opozitie iesita din comun, Marte nu era mai mare decat o steluta rosiatica vizibila insa cu ochiul liber pe cerul nostru. Un alt moment de close proximity a fost pe 24 decembrie 2007 (lumea era insa in febra Craciunului) iar urmatorul va fi in 29 ianuarie 2010 ( aprox 99.600.000 km). Iar astronomii preconizeaza ca o alta apropiere ca cea din 2003 se va mai intampla abia in 2287. De aici rezulta toata agitatia asta cu hai sa ne uitam pe cer in fiecare an. Sper ca v-am lamurit intrucatva.

Daca nu mai cititi aici sau informati-va singuri de pe wiki.

8 comentarii:

  1. foarte dragut explicat pentru toti necunoscatorii, ca de ex EU...ramane intrebarea "Sa te credem?" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. daca va place sa stati noaptea cu ochii la stele atunci sa nu ma credeti :p

    RăspundețiȘtergere
  3. te credem, te aplaudam pentru minunatul curs de astronomie( daca asa se numeste stiinta) si cautand aplicarea practica vom sta cu ochii la stele si te vom pomeni in gand! ha!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine. Asa voi face si eu la mare, pe plaja, dupa cate shot-uri de teq si niste beri :)) voi numara coarnele Taurului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oameni buni, nu fiţi încuiaţi la minte. Bine că îi credeţi pe cei care răspândesc zvonurile astea an de an şi pe un om care s-a obosit să vă ofere date de nivelul acesta îl luaţi în glumă. - Asta ca răspuns pentru Daciana şi movieaddicted.

    Liz, nu face confuzia între astronomie şi astrologie. Astronomia este o ştiinţă complexă. Ca să mă exprim în termeni relaxaţi, aşa cum a încercat şi richie, astronomia este de câteva ori mai complicată decât geografia sau limba română (de exemplu) pentru că ştiinţa asta se foloseşte MULT de cunoştinţe avansate de matematică, fizică şi chimie.

    Şi ca să fie împăcată şi capra şi varza, citiţi datele oferite de Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo, Richie!Si, asa este Nicolae!;)
    Astronomia nu e pentru a spune minciuni oamenilor,precum horoscopul.
    Este o diferente foarte mare intre acesti termeni(,,astronomie"; ,,astrologie").
    am cautat special acest site, pentru a sti raspunsul:sa dau mass-ul mai departe,sau nu.
    Multumesc foarte mult,mi-ati fost de ajutor.
    Apropo,ador astronomia.:X:X

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca v-a fost utila postarea.
    @Nicolae: daciana si movieaddict nu m-au luat in ras :) Se amuzau doar de cata patima am pus in explicatiile mele. In rest ma bucur ca mai sunt si altii care nu se lasa prada dezinformarii.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?