18 iulie 2008

Extended Edition

Inca un post despre filme. Ce pot face, e pasiunea/hobby-ul/obsesia mea si nu ma pot abtine sa nu v-o impartasesc. Datorita ei am fost pus in situatia, deloc neplacuta, de a reviziona multe filme deja bifate de ochii mei impaienjeniti de cinefil, doar pentru ca titlul filmului avea completari de genul Extended Edition, Director's Cut sau Final Cut. Ok, ce inseamna asta? In procesul de realizare a unui film, dupa ce s-a filmat tot ce era in scenariu (asa e ideal) urmeaza o prima montare bruta (rough cut). Apoi vine editorul/monteurul - adica specialistul in montaj - si urmarind deopotriva indicatiile regizorului si ale studioului face un al doilea montaj (editor's cut). Uneori asta e suficienta pentru a lansa filmul in cinema. Alteori, mai are are loc o a treia montare (final cut) din varii motive: ego-ul regizorului, care avand drept de final cut tine mortis sa-si impuna viziunea, sau pretentiile studiourilor de a face o varianta cat mai comerciala ori refuzul celor de la MPAA de a da un rating satisfacator filmului care sa-l faca accesibil cat mai multor spectatori. In fine, dupa ce filmul e lansat si scoate (sau ingroapa) investitia, urmeaza partea frumoasa: lansarea pe DVD, cu diverse bonusuri, scene taiate, comentarii, explicatii si tot ce a lipsit din cinema. Un regal cinematografic pentru home entertainment, pe care il recomand in mod deosebit.

Sa incepem cu cele mai reusite EE-uri - Lord of the Rings Extended Edition. Stiti cu totii cat de lungi au fost filmele in cinematograf, fiecare avand 3 ore chinuitoare, 3 ore in care ai stat intr-un fotoliu incomod, ai fugit la baie fara sa poti da pauza etc. Ei bine, trilogia in varianta extended e uber ales, iar cine a citit cartile se va simti pe deplin multumit ca aproape toate scenele din paginile lui Tolkien isi gasesc corespondent vizual cu efect digital. In felul asta trilogia e completa si absoluta:
  • The Fellowship of the Ring original: 178 min.
  • The Fellowship of the Ring director's: 208 min.
  • The Two Towers original: 179 min.
  • The Two Towers director's: 223 min.
  • The Return of the King original: 201 min.
  • The Return of the King director's: 251 min.
Un alt Directors's Cut reusit care aduce un plus de valoare filmului original este Kingdom of Heaven - Director's Cut. Am urmarit ambele variante la distanta de un an si am constatat ca a doua, mai lunga cu 45 de minute, este mult mai implinita. Scene noi, mai multa violenta grafica care cazuse initial la montaj din motive de rating plus un subplot care clarifica niste chestii ramase in coada de peste, toate astea il califica drept o capodopera a lui Ridley Scott:
  • Kingdom of Heaven original: 145 min.
  • Kingdom of Heaven director's: 194 min.
Tot de critici negative a avut parte si Troy, ecranizarea sub bagheta lui Wolfgang Petersen a poemului homeric. Dupa cat de proasta a iesit varianta de cinema, nu ma mai asteptam sa poata fi salvata de ceva. Era un festin vizual, dar povestea scartaia. Ce naiba era ditamai epopea, puteau s-o faca mai cu grija. Abia ulterior regizorul si-a explicat rateul dand vina pe studiouri: un film de vara axat pe o audienta cat mai tanara, in consecinta un rating care sa nu fie deranjat de prea multa violenta si sex. Ceea ce pentru un film care portretiza un poem/legenda plina de violenta si sex era ca o lovitura de secure. Varianta Director's Cut, cu 30 de min mai lunga, repara tot ce fusese stricat. Personajele par mai bine dezvoltate datorita faptului ca au mai mult timp efectiv pe ecran, efectele de lupta sunt mai reusite iar coloana sonora este complet refacuta. Aproape un alt film...iar asta se simte.
  • Troy original: 163 min.
  • Troy director's: 201 min.
La fel si Alexander, creatia lui Oliver Stone, dupa un Director's Cut mai scurt decat varianta de cinema, recent a mai primit un Final Cut de vreo 220 de minute in incercarea de a-l pune sus pe piedestalul marilor epopei istorice. Nu stiu de ce nu i-a reusit, probabil viata uluitoare a celui mai mare cuceritor pamantean cu pretentii de semi-zeu nu poate fi cuprinsa intr-un singur film.
  • Alexander original: 175 min.
  • Alexander director's: 167 min.
  • Alexander final: 220 min.
Alte filme reeditate, extinse, modificate si care mi-au placut ar fi:
  • Apocalypse Now original: 153 min.
  • Apocalypse Now director's: 202 min. (F.F. Coppola)
  • Gladiator original (considered director's): 155 min.
  • Gladiator extended: 171 min.
  • Blade Runner original: 116 min.
  • Blade Runner director's (workprint with slight alterations): 116 min.
  • Blade Runner final cut (alternate "actual" director's cut): 117 min.
Bineinteles ca acum mai toate filmele apar in astfel de variante dar asta nu inseamna neaparat ca sunt mai bune decat cele originale. Uneori e doar o chestie de marketing menita sa vanda un film slab.

5 comentarii:

  1. sa inteleg ca filmul Kingdom of Heaven merita vazut?

    RăspundețiȘtergere
  2. pai ce fel de movie addicted esti tu daca nu l-ai vazut inca :p? recomand "director's cut-ul"

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci de explicatii, chiar ma intrebam :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu imi plac deloc filmele comerciale, de aceea nu prea ma uit la ele :P pe asta o sa il vad, mai ales daca zici tu :D

    RăspundețiȘtergere
  5. ms mult chiar am fost foarte curios esti tare ;)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?