02 iunie 2008

Roata Timpului

"Roata Timpului se invarte neincetat, iar Erele vin si trec, lasand doar amintiri ce devin legende. Legendele dispar in mituri, si apoi chiar si miturile sunt demult uitate atunci cand Era ce le-a zamislit se intoarce. Intr-o Era, numita de unii Cea De-a Treia, o Era ce va sa vie, o Era de mult trecuta, o adiere incepu sa creasca.... Nu era inceputul. Intoarcerea Rotii Timpului nu are nici inceputuri nici sfarsituri. Dar era un inceput."

Intr-o traducere aproximativa asa incepe cea mai mare opera fantasy scrisa vreodata, ciclul Roata Timpului, o creatie monumentala a scriitorului Robert Jordan care prin dimensiunile sale face ca Trilogia Inelului scrisa de J.R.R. Tolkien sa para o carticica de rugaciuni. Universul pe care l-a creat parintele fantasy-ului, Tolkien, este aprofundat pana la nivel subatomic de catre un autor care si-a dedicat viata unei munci cu adevarat titanice. Stiu ca folosesc cuvinte mari fata de o opera pe care nu am citit-o inca insa o fac pentru a-mi exprima cat mai clar uimirea si nerabdarea pe care o simti cand stii ca esti pe cale sa raspunzi unei provocari literare. Pentru ca e vorba de nici mai mult nici mai putin de 12 volume insumand in jur de 11 000 de pagini care-ti prezinta o lume surprinzator de complexa si plina de detalii. O lume cu regi si regine, cu fiinte numite Aes Sedai - femei capabile sa atinga Sursa si sa manuiasca Puterea Unica, aceea care invarte Roata si conduce Universul - o lume in care lupta dintre Lumina si Umbra se duce in fiecare zi.

Intr-un scurt rezumat universul lui Jordan se prezinta in felul urmator. Creatorul a faurit la inceput Roata Timpului pe care se invart Erele una dupa cealalta, firele toarse prin ele fiind vietile oamenilor. Roata se invarte datorita Puterii Unice care izvoreste din Adevarata Sursa. Puterea are o natura duala, jumatate masculina, saidin, si jumatate feminina, saidar, iar anumite persoane o pot canaliza si folosi. Acestea fac parte dintr-o organizatie numita Aes Sedai si cu 3000 de ani inainte, fara sa stie, au patruns in temnita in care Creatorul l-a inchis pe Cel Intunecat pentru a-l tine departe de Roata. Raul, inainte de a fi invins, a reusit sa altereze saidin- ul si, in consecinta, barbatii Aes Sedai care foloseau Puterea au inebunit, distrugand totul in calea lor, inclusiv pe ei insisi. Au ramas doar femeile in ordinul cu resedinta in insula Tar Valon unde in Turnul Alb isi avea sediul Consiliul Amyrlin care le conducea destinele prin trei legaminte sfinte: sa nu spuna minciuni, sa nu faca arme care sa ucida, si sa nu foloseasca Puterea impotriva cuiva decat in apararea unei surori sau a propriei vieti ori impotriva Creaturilor Umbrei. Desi se mai nasteau barbati capabili de a canaliza Puterea ei erau vanati de Aes Sedai si "imblanziti" pentru a-i proteja de nebunia saidin-ului alterat. Cel mai groaznic lucru in vremea aceea era un barbat cu abilitatea de canalizator.
In cei 3000 de ani scursi a aparut o Profetie a Dragonului, potrivita careia sigiliul temnitei Celui Intunecat va slabi si acesta va patrunde in lume din nou. In acel moment, Dragonul, care l-a intemnitat inainte va renaste pentru a lupta din nou cu Raul, asta fiind ciclul Rotii. Este momentul sa se nasca cel care-l va reincarna si va duce Ultima Batalie a Umanitatii.

Din pacate autorul acestui univers a murit anul trecut in timp ce lucra la ultimul volum al Rotii astfel ca a 12-a carte v-a aparea postum in 2009, finalizata de Brandon Sanderson dupa schitele si notele lui Jordan. La noi au aparut la Rao primele 3 volume si sunt curios cati au auzit sau citit vreunul din ele. Am o deosebita curiozitate pentru ele asa ca voi incerca cat mai repede sa achizitionez niste exemplare :).

29 de comentarii:

  1. nu ma omor dupa fantasy dar descrii cu atata pasiune si nerabdare o carte(12 mai exact) incat am citit descrierea pana la sfarsit desi nu voi citii cred niciodata sau poate cine stie in ce discutie frumoasa si argumentata pe care o vom avea in aceasta viata ma vei face sa citesc 11000 de pagini de poveste ireala doar sa-ti pot da parerea mea... Toate aceste cuvinte sunt un compliment pentru tine si pentru pasiunea ta... un om cu o pasiune sau mai multe e un om interesant...

    RăspundețiȘtergere
  2. Complimentul facut ma obliga sa ma ridic la inaltimea provocarii si promit solemn ca voi citi odata si-odata aceasta "biblioteca" doar ca sa am argumentele pt a te convinge :D.

    RăspundețiȘtergere
  3. deja imi place gandul ca voi savura cu atentie o carte ce-n mod normal nu as fi citit-o doar pentru a face fata discutiilor cu tine... don't worry, it's spinning...the wheel of time...

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti dai seama ca ma opresc in librarie :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Am cumparat si citit cele 3 romane din serie editate de RAO (la ritmul de unul pe an de pana acum, va mai trece ceva pana vom apuca sa le citim pe toate cele 12, doar daca nu o vom face direct in original).

    Primul roman incepe destul de plicticos, eram gata sa il las si sa-l duc inapoi la bibilioteca (dupa ce l-am citit le-am si cumparat pe toate 3). Insa dupa ce am mai avansat in lectura si lucrurile au inceput sa se miste (adica sa se intre in actiune) n-am mai putut sa o mai las, citind ore in sir. A fost aproape ca un drog, mi-au trebuit cateva zile sa ies din "transa" dupa ce le-am citit pe toate trei.

    Rezumatul facut e in esenta corect, cu singura mentiune ca in temnita lui Shai'tan nu s-a ajuns din gresala ci intentionat cu scopul de a-l elibera, ceea ce s-a si intamplat. In razboiul dintre lumina si intuneric ce a urmat, Aes Sedai condusi de Lews Therin, au reusit pana la urma sa-l inchida la loc pe Cel Intunecat.

    Ramane de speculat cine anume mai exact l-a eliberat pe Shai'tan (sau poate acest lucru a fost relevat in cartile uramtoare) - e posibil sa fi fost Aes Sedai cazuti sub influenta Celui Intunecat. Insa in nici un caz nu a fost o gresala.

    Toate cele bune,
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi pentru comentariu Andrei. E o surpriza deosebita sa gasesc pe cineva care a citit toate trei cartile si ma bucura mult. Legat de rezumat, l-am scris inainte de a citi vreun rand din carti pe baza unor cercetari individuale pe diverse situri de profil WOT, ulterior realizand, pe masura ce intram in lectura, ca am scris cateva inexactitati. Am citit pe nerasuflate primul volum, momentan sunt la jumatatea celui de-al doilea.

    RăspundețiȘtergere
  7. recunosc ca nu mai avut rabdare si, dupa ce am citit primul volum, mi-am facut rost de toate volumele scrise in original (engleza) si le-am scitit pe nerasuflate.
    intradevar sunt extraordinare.
    se vede ca Jordan a trecut pe la West Point.

    eu care sunt un cititor de SF bine scris (Asimov, Herbert) am fost profund impresionat.

    la fel de renumite sunt seriile>
    - A Song of Ice and Fire de George R. R. Martin (se vehicula la un moment dat ca el va finaliza Roata timpului
    - Kushiel's Legacy de Jacqueline Carey

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu sunt fan Herbert si Asimov, si prefer scrierile "intinse" asa ca Roata e pe masura mea ;) Celelalte serii par interesante, ai citit ceva? Sunt aparute in romana?

    RăspundețiȘtergere
  9. din A Song of Ice and Fire de George R. R. Martin au aparut primele 2 volume (http://www.nemira.ro/nautilus-sf/inclestarea-regilor-volumele-i-si-ii--1104)
    Kushiel's Legacy - am citit prima trilogie in engleza

    RăspundețiȘtergere
  10. am o intrebare.. aceasta Kushiel's Legacy se gaseste si in romaneste?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Andrei Stroiescu: de fapt, Shai'tan nu este eliberat. I se face o gaura indeajuns de mare pentru a atinge lumea, insa de evadat, nu reuseste :p.

    Am citit si eu toate trei cartile aparute in romana, si am de gand sa cumpar si restul in engleza, pentru ca nu mai am rabdare pana traduce Cezar Octavian Tabarcea restul voumelor (btw, e tare traducatorul, my fav). Cartile sunt bestiale. Am inceput la un moment dat sa "imprumut" chestii din carte, precum unele expresii ca "Sange si cenusa", "Arde-te-ar focul !", "Norocul celui Intunecat" samd.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu le'am citit in 3 sapt pe toate 3, anu trecut in vara, iar acum le recitesc. Ii cea mai faina lectura pe care am pus vre'o data mana. Superba de'a binelea. De abia apuc si urmatoarele volume.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna, eu am citit toate cele 11 carti in engleza si sfatuiesc pe oricine care stie destul de bine engleza sa faca acelasi lucru. Cartile sunt de-a dreptul hipnotizante, eu neputand sa le las din mana pana nu le-am terminat si nici atunci nu am scapat de vraja lor. Asta a fost acum un an si mai e putin si iese si a 12-a carte. Abia astept ^^

    RăspundețiȘtergere
  14. Am citit primele 3 carti pe engleza, si mi-au placut foarte mult.
    Tocmai am vazut ca a aparut la Rao si al 4-lea volum. Tocmai le-am trimis un mail in ideea sa imi comand cartea.
    Din cate am observat, Rao scoate cam o carte din serie pe an. In conditiile in care mai au de scos inca 10 carti, va mai dura o vreme :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Da va mai dura, dar tre sa ne gandim ca sunt carti de peste 1000 de pagini care necesita traduceri. La asta au lucrat pana acum 4 traducatori care probabil au si alte traduceri de facut, intrucat Nemira scoata carti pe banda rulanta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Chiar ieri am terminat de citit varianta in romana a volumului 4, care a aparut luna trecuta la editura RAO (Nu Nemira, Richie! :p) Am fost multumit - in ciuda faptului ca, asa cum spuneai si tu, sunt 4 (patru!!!) traducatori, din care trei de care eu unul n-am mai auzit deloc pana acum, cartea e unitara si suna bine si in romana. Mai sunt si mici inconsecvente, gen The Aiel Waste care e ba Pustiul Aiel, ba Pustia Aielilor, dar e de inteles, nici redactorul ala nu e infailibil! :)) Oricum, cartea in sine e captivanta, are si actiune, si mister, si momente cu putin umor, si scene romantice - intr-un cuvant, tot ce astepti de la un volum fantasy de buna calitate! O recomand cu mare caldura! Si acum, sa vedem cat vom avea de asteptat pentru volumul cinci....

    RăspundețiȘtergere
  17. Uff..scuze pentru confuzia Nemira cu Rao, mi-a scapat. Imediat o sa ma apuc si eu de ea :)

    RăspundețiȘtergere
  18. No problem! :) Lectura placuta, ca de citit, ai ce citi! :D

    RăspundețiȘtergere
  19. buna..am citit primele 2 volume acum 3 ani.. autorul prezinta o lume foarte elaborata, dar o si da in balarii uneori.. adica ne prezinta pe cei 3 eroi la superlativ..cei mai tari si bla bla.. si apoi se sperie saraci din te miri ce..
    ciclul Dune de Frank Herbert e preferata mea din literatura SF.. (parerea mea)

    RăspundețiȘtergere
  20. De acord cu Dune, si in cazul meu e preferata in materie de SF.

    Cat priveste Roata, n-am avut deloc impresia de balarii, nu stiu excat la ce te referi cand cei trei se sperie...

    RăspundețiȘtergere
  21. eu am citit 3 volume si sunt la al patrulea .le-am citit in engleza pentru ca mi se pare ca se apropie mai mult de starile pe care vrea autorul sa le transmita.atunci cand sunt traduse se pierde putin din esenta.dar oricum cartile sunt fascinante...mi se pare superb cum poti simti fiecare aventura prin care personajele trec.sunt atat de prinsa de carte incat simt chiar si gustul mancarii pe care o mananca si parca atunci cand intra intr-un han poti simtii mirosul de incapere veche.sunt minunate.sper ca voi ajunge sa le citesc pana la sfarsit si le recomand tuturor.tin sa precizez ca sunt primele carti de fantasy pe care le citesc.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mersi de coment. Sper si eu sa le citesc pe toate pana la urma. Intre timp incearca Lord of The Rings sau ciclul A song of Fire and Ice

    RăspundețiȘtergere
  23. Acum recitesc volumul 4, dupa ce am asteptat 6 luni sa ajunga in mainile mele.
    Sunt plecat din tara, anul trecut am fost in Romania cu putin timp inainte ca "Umbra se intinde" sa apara in librarii, astfel incat am rabdat...si a meritat.
    E incredibil modul in care unele lucruri din volumule anterioare ajung incet, incet in prim-plan si se leaga de actiunea propriu-zisa a cartii ( vezi Turnul din Ghaijin ).
    Iar cu felul in care Cel Intunecat a scapat, o parte din mister a fost lamurit...:)

    Traducatorii ar trebui sa faca un index al denumirilor si sa-l treaca din mana in mana, astfel incat sa existe o continuitate-vezi Tinuturile de la Hotar/Borderlands.

    Iar daca mergi in paralel si cu "Cantec de gheata si foc", e mai bine sa-ti iei concediu, altfel nu cred ca ai mai avea timp si pentru alte lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  24. N-am apucat inca sa citesc volumul 4 ca sunt pe alt gen acum dar ma mai gandesc din cand in cand la el :)) Tre sa recapitulez primele 3. Seria Cantec nici nu ma gandesc s-o incep. Am primul volum doar :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Sal stie cineva cand apare cartea 5 din serie?eu le-am citit pe primele 4 de 3 ori si nu mai am rabdare vreau cartea 5

    RăspundețiȘtergere
  26. Am gasit aici un raspuns: Roata timpului 5 (volumul “Focurile cerului” – Fires of heaven în original) va apărea pe piaţă în 2010, la sfârşitul lunii august/septembrie.

    RăspundețiȘtergere
  27. M-am uitat putin la preferintele tale in materie de carti. Pentru un moment parca imi citeam propria lista de carti preferate. Dune e cea mai buna carte pe care am citit-o vreodata, Musashi printre cele mai bune. Roata Timpului si Lord of the Rings tocmai le-am inceput. La lista ta as mai adauga Cantec de gheata si foc, pe locul doi in preferintele mele. E interesant sa vad ca mai sunt si alte persoane care mai citesc aceste carti. Lectura placuta in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  28. Bună ziua, eu sunt domnul Daniel aparat de fotografiat, o agenție privată de împrumut creditor, care oferă o împrumuturi oportunitate de viață pentru a achita facturile personale, datoriile și de a stabili afacerea ta. finanțarea prin împrumuturi și alocarea de companii private și persoane fizice, la o rată de 3,5%. Deci, contactati-ne azi prin e-mail, danielchambers717@outlook.com

    Solicitanții DATE:
    Numele solicitantului: ........
    Suma de împrumut Necesare ..........
    Durata de împrumut: ..............
    Numărul de telefon ................
    Tara: ______
    Sex: _____
    Ocupația: ________
    Venitul lunar: _______
    Data nasterii: ________
    Cu stimă,

    Daniel camere

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?