14 iunie 2008

Despre rating

Unul din sensurile cuvantului rating este acela de "clasificare pe baza unor note acordate de mai multi evaluatori." Intr-un anumit moment fiecare din noi am dat note fie ca era vorba de ultimul film vizionat, de o pereche de sani admirati sau cine stie ce alte placeri nevinovate. Ma voi referi doar la filme pentru ca dintre toate macar aici gusturile ar trebui sa se discute. Am observat ca destui cinefili obisnuiesc sa dea note filmelor vizionate sau sa faca topuri. Nici eu nu m-am putut abtine si le acord niste stele de la 1 la 5, in functie de niste criterii cat mai obiective. Pentru ca un film sa ia 5 stele in ochii mei ar trebui sa fie "unicat" sau macar "inegalabil" pentru o vreme. La prima vizionare sa ma lase mut de uimire, la a doua sa astept fiecare noua scena cu nerabdarea unui copil ce asteapta sa scape de la scoala si apoi sa nu ma plictiseasca la fiecare noua vizionare. Sa stabileasca un trend sau sa fie un reprezentant de seama al unui anumit stil, sa aibe scene memorabile si replici ce vor fi ulterior preluate de alte filme. Sa nu am nimic ce sa-i reprosez regizorului, actorilor sau oricarei alte persoane implicate in el. Sa fie perfect din punctul meu de vedere si sa nu-mi permita aroganta de a spune ca "aici trebuia sa faca alfel." Putine filme au in opinia mea maximul de stele: Godfather I, trilogia LOTR, si primul Matrix.
Acum, stiu bine ca rating-ul meu nu e un etalon demn de luat in seama, pentru ca se bazeaza pe parerea unui singur cinefil. In schimb multa lume se orienteaza dupa IMDb, cea mai mare baza de date online cu si despre filme, actori, regizori etc. Problema e ca ceea ce la inceput parea a fi un etalon demn de incredere, a devenit in ultima vreme un clasament ridicol in care ca sa-ti asiguri o nota buna tre sa ai macar o nominalizare la un Oscar sau Glob aurit, ori incasari de zeci de milioane in primul weekend. Altfel cum sa-ti explici de ce Funny Games US al lui Michael Haneke are un amarat de 6.7 iar Pianista castigatoare de Palmier la Cannes in 2001 un 7.2 in vreme ce niste gogomanii ca Knocked Up - comedie usoara cu un geek care o lasa grea pe o bunaciune dupa o noapte de betie si sex - are 7.6 pe Imdb sau Harold si Kumar 2 - o calatorie aventuroasa a doi fumatori de iarba care-i poarta prin tot felul de ipostaze stupid de amuzante - cu o nota de 7.5 pe acelasi site. Concluzia mea e ca Imdb-ul nu mai reflecta calitatea unui film ci "cantitatea" de cinefili care l-au gustat. Cu cat un film e mai in mainstream, cu atat e mai gustat de public si in consecinta are o nota mai mare, ca deh...oricine poate avea cont pe Imdb si da o nota. Asa ca in opinia mea, Imdb-ul mai e reprezentativ doar pentru cei ce apreciaza forma in defavoarea continutului.

10 comentarii:

  1. Acum am vazut ca Superbad, un film oribil si dezgustator, are 7.9 (!?). Stealing Beauty insa, un film care m-a fascinat, are 6 si ceva. Foarte dubios (si adevarat ce ai scris).

    RăspundețiȘtergere
  2. macar Funny Games, cel original (in limba germana), tot al lui Haneke, dar de acum 10 ani, are 7.7. Cred ca din asta e usor de dedus ce naţie domina IMDBul si gusturile cui le reflecta.

    Inca n-am vazut remake-ul american la filmul asta, dar sper sa mai aiba in coloana sonora tot Naked City, ca originalul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci remake-ul e facut la indigou dupa storyboard-ul vechi, totul e aproape identic, actorii doar sunt altii. Si e mai lung cu 15 secunde :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @movieaddicted: la superbad nu ma voi uita vreodata, iar steeling beauty e absolut genial. la fel ca Dreamers ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. subscriu.

    chiar mă miram zilele trecute cum naiba poate un film nou de câteva zile să aibă ratinguri aşa mari.

    în altă ordine de idei, sita timpului cerne. în timp apar şi ratingurile proaste, când noutatea a dispărut (worn off), când doar comparaţia obiectivă rămâne -- in the cold light of morning.

    RăspundețiȘtergere
  6. ImGb este pentru amjoritate, cei pe a caror gusturi nu le impartasim. De aici si originea de depou ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pianista mi s-a părut poate cel mai urât film ever. Şi asta din cauza sfârşitului :|

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum chiar imi pare rau ca am adormit aseara la jumatea lui si nu-to pot da replica de dimineata ;))

    RăspundețiȘtergere
  9. corect spus, dar tot e singura sursa demna de luat in calcul cand vrei sa stii ceva despre un film

    RăspundețiȘtergere
  10. corect, ca informatii e o sursa demna de luat in seama. Doar ca nota aia nu ar trebui sa fie definitorie pentru ca sa te hotarasti daca filmul merita o vizionare.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?