12 mai 2008

Tres Courts - Scurte si bune

Ieri se petreceau in TM doua event-uri pe care de regula nu le-as fi ratat in masura in care nu s-ar fi suprapus intre ele, si amandoua cu tura mea de servici. Ma refer la SdC si Tres Courts. Daca pe primul l-am evitat elegant ca sa nu-mi atrag oprobriul public din partea celor care "citesc cu spor", eu facand adevarate eforturi pentru a-mi ideplini norma de 300 de pagini pe luna, al doilea, care tinea de film, era in vizorul meu de un an de zile. Astfel ca, sustinut din umbra de amicul Luci, pe care l-am delegat sa predea la SdC o umila carticica, am facut ceea ce era necesar pentru a-mi lua un ragaz de 2-3 ore de la birou si a da o fuga pana la Casa A. M. Guttenbrun. Buna alegere am facut. Ulterior am aflat ca si de la SdC au migrat destui catre sala de proiectie a scurtelor ceea ce m-a bucurat si intristat in egala masura. Sper ca Ama nu le-a purtat pica.
Selectia internationala a cuprins 51 de scurt-metraje impartite in 3 calupuri de cate 17, dupa fiecare proiectie avand la dispozitie 2 min in care sa votezi pe un fluturas filmul care ti-a placut mai tare. Voturile se centralizau urmand sa fie acordat in zilele urmatoare un Premiu al Publicului. Dintre filme am remarcat in mod deosebit:
This is not a movie - despre cum e sa faci figuratie fara sa fii constient de asta;
The Job - o parodie satirica la adresa bataliei din domeniul corporatist. I-am dat votul meu.
Oktapodi - animatie delicios de amuzanta cu doua caracatite indragostite;
Cat man do - mic desen animat care mi-a amintit de ce nu suport pisicile;
Post-it - un scurt dramatic despre o tanara care nu poate trece peste o despartire;
Une histoire louche - clip in care un cuplu format dintr-un evreu si o ne-evreica primeste o lectie din partea bunicului evreu venit in vizita. Votat!
John and Karen - animatie super despre un cuplu - el urs polar, ea pinguin - care trece printr-o perioada dificila :))
Butterfly - realizare tehnica deosebita ce probabil o vom vedea intr-o reclama.
Le Cafe - un fel de oda animata inchinata cafelei care nu se sfarseste cu bine insa :p. Am votat-o!

Mai jos puteti urmari The Job, castigatorul Marelui Premiu.


si Cat man do, cea mai buna animatie :D



A fost proiectata si o selectie nationala de scurt-metraje, insa nu am putut sa raman la vizionare asa ca nu am nici o parere. Sper insa ca a fost mai reusita decat anul trecut. Dintre short-urile anuntate erau si cele doua clipuri Budai Beer, pe care cred ca le cunoasteti.
In incheiere pot spune ca mi-a placut aceasta a doua editie Tres Courts din Romania si ca le multumesc organizatorilor, Centrul Cultural Francez, pentru tot ce fac ca sa ne "culturalizeze".

Un comentariu:

  1. Mai bine ca n-ai stat la sectiunea romaneasca. Mare lucru nu ai ratat, s-a golit sala foarte rapid dupa prima serie. Nu stiu cum a fost anul trecut, dar filmele de anul asta au fost foarte slabe.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?