23 mai 2008

Idei bune sau rele?

Citeam prin Agenda de un site, 24Hour Museum, care a facut un sondaj printre vizitatorii sai intrebandu-i care sunt cele mai bune/proaste idei avute de umanitate vreodata. Trec peste irelevanta unui sondaj la care participa vizitatorii unui site de promovare a muzeelor dar ma opresc la rezultatele poll-ului. Potrivit unei jumatati dintre votanti, cea mai proasta idee ever a fost bomba atomica. No shit! Si de ce ma rog? Pentru ca le-a picat in cap japonezilor? Sau pentru 40 de ani de razboi rece? I don't get it... era mai bine un razboi cald, conventional, cu Stalin cucerind intreaga Europa care abia se refacea dupa WWII. Ar trebui sa le multumeasca americanilor ca au realizat-o primii si pot spune acum neingraditi "ce idee proasta". Daca era invers ar fi strigat "Heil Hitler! Ce idee minunata!" E drept ca e o "masinarie infernala" dar a pus capat unui razboi (japonezii chiar ar fi luptat pana la ultimul om) si ne-a deschis calea spre energia atomica, mai ieftina si mai putin poluanta decat arderea de hidrocarburi. Pe locul doi la idei proaste, reality show-ul. Aici sunt total de acord :)) N-am vazut imbecilitate mai mare in televiziune. Ex: familia Salam sau Irinel si Monica. Mai erau unii care considerau cardul de credit o idee proasta. Probabil ca sunt anarhisti antiglobalizare.
La idei bune primeaza roata. Eu ca biciclist ma bucur ca am doua si-i voi fi intotdeauna indatorat stramosului care a luat din pila colturile patratului. Totusi printre votanti nu s-a gandit nimeni sa spuna: "Respect celui care a facut primul foc. Mare om, mare caracter!" Au sarit direct la internet. Mare idee, nu zic nu, dar pana sa te conectezi la retea trebuie mai intai sa bagi un calculator in priza. Doua idei sclipitoare. Prima ne-a usurat munca infinit de mult, a doua ne-a adus energia la botu calului, cum se spune in popor. Mai astept alte idei, bune sau proaste, de la voi.

5 comentarii:

  1. De tipar n-a zis nimeni? N-am fi ajuns prea departe fara el. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact. Buna idee, nu chiar pe placul catolicilor, dar daca era dupa ei am fi ramas indobitociti cu totii!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zici ca era inevitabil inventarea bobmei atomice?! Daca am fi fost mai oameni nu am fi folosit-o asa. Cat despre foc si electricitate - ele nu sunt inventii.

    Primul lucru care-mi vine in minte de bun: periuta de dinti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai da, cercetarile in domeniul fizicii ar fi dus inevitabil la concluzia ca "ruperea atomului" degaja o cantitate uriasa de energie si poate fi utilizata ca arma. Bine ca a fost folosita doar de 2 ori in istorie.
    Nu am zis ca focul si electricitatea ar fi inventii umane. Era vb de cine a avut ideea sa le foloseasca cu cap, ala a avut o idee buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multe inventii care la baza au avut un scop bun au provocat ulterior suferinta si efecte negative in viata oamenilor. Gazul, curentul electric, aditivii alimentari, combustibilii fosili, PET-urile sunt doar cateva exemple.

    De ce? Pentru ca au fost folosite in mod iresponsabil. Pentru ca la fel cum un om isi poate folosi palma pentru a oferi o mangaiere, la fel o poate folosi pentru a lovi.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?