22 mai 2008

Balcanism multicultural

Prin gratia Mihaelei, redactor-sef la TM24FUN, m-am procopsit si eu cu o invitatie la deschiderea Festivalului Filmului European XII, prima editie organizata la noi de Institutul Cultural Roman. Dupa o cursa de 20 de min cu taxiul prin oras (trebuie facut ceva cu strada Popa Sapca, mai lata, mai scurta, mai adanca, orice ca e infernal) am ajuns la Mall, mi-am capatat morisca (invitatia) si am patruns in sala 5. Au fost cateva cuvinte de bun venit din partea dlui prefect Ovidiu Draganescu, care le-a propus gazdelor de la Cinema City sa tina o sala doar pentru filme europene (saru'mana dom' prefect), apoi dna de la I. C. C. si dl de la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania (am o mica problema cu numele) ne-au urat sa vizionam placut.
Filmul de aseara, Lost and Found, era de fapt o colectie de scurt-metraje, sase la numar, provenind din Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina si Estonia. Fiind Anul Dialogului Intercultural, evident ca accentul s-a pus pe multiculturalism si pe diversitatea etnica ce ne-o ofera spatiul asta balcano-carpatin.
In primul short, Ritualul (The Ritual), esti invitat la nunta bulgareasca. Masa intinsa in curte, covoarele noi scoase la vedere, vinul si bucatele pe masa, lautari - 2 orchestre, una mai tare ca alta, soacra mare danseaza cu flori in mana, socrul mare invartind un cocos deasupra capului, joc si voie buna, batranii asistand impasibili la tot circul, visand probabil la vremurile cand inca se mai puteau ridica de pe scaun fara ajutor. Totul in cinstea mirilor care nu sunt prezenti. Pentru ca dragul mamii, Georgy, si-a gasit o nevasta frantuzoaica cu care si-a unit destinul pe buza cascadei Niagara. Sa fie fericiti!
Al doilea film, Curcanii nu zboara (Turkey Girl), e opera lui Cristi Mungiu si transpira romanism prin toti porii. Tatiana e o fata tanara si naiva ce traieste cu tatal ei undeva in varful muntelui, in zona Bistritei. Scopul ei in viata e sa-l invete pe curcanul ei drag tot felul de ghidusii, sa distinga patratul de cerc, sa zboare etc. Doar ca, in momentul in care maica-sa bolnava la Bucuresti, are nevoie de o noua operatie, tatal decide s-o trimita singura la capitala cu ploconu pt doctor. "- Dar eu n-am mai fost la Bucuresti, zice fata. - Pai ce io am fost? Intrebi si tu! ii raspunde tatal ofticat." Si pleaca fata cu lapte, oua, vin si ceva dolari plus curcanul in caz ca nu e destul (!). La capitala o ajuta un vechi prieten, militar, care ii explica cum se da dreptu' la portar, la asistenta, la doctor etc. "Tine minte, suta-n dreapta, cincizeci in stanga. Si la doctor ii bagi in plic! Iar de curcan ma ocup eu. Il iei dimineata!" Poate fi povestea oricui, nu-i asa? A fiecaruia si a tuturor in acelasi timp.
Al treilea scurt, Birthday, mai documentaristic, are drept subiect viata a doua pustoaice nascute in acceasi zi in orasul Mostar (Bosnia-Hertegovina) al carui unic pod fusese distrus in '93 in timpul razboiului, rupand zona de vest de cea de est. Desi stau in zone diferite si au nationalitati si religii diferite, fetele au vieti foarte asemanatoare (canta, danseaza, viseaza sa fie ca Jennifer Lopez) iar atunci cand podul reparat se deschide, evenimentul constituie un prilej de a se intalni si a-si sarbatori ziua de nastere impreuna.
Short-ul unguresc, Short Lasting Silence, e creepy rau de tot: sinucigasi, relatii incestuoase la capataiul mamei decedate, bufnite, caini si multa ploaie. Insa mi-a placut :))
Al cincilea, Fabuloasa Vera (Fabulouse Vera) e o comedie cu happy end venita de la vecinii nostri sarbi. Vera e o fosta stewardesa, actualmente controlor de bilete intr-un tramvai, care se confrunta intr-o zi fierbinte de vara cu un sac de probleme. E pe cale sa intarzie la croitor ca sa-si ia rochia pentru aniversarea "a o suta de ani de la absolvire", unchiul e amnezic si n-are cu cine sa-l lase asa ca-l plimba cu tramvaiul, fiica vrea sa fuga in lume cu un cubanez cunoscut de 3 zile, vatmanul e un sictirit, mai pierde si banii de pe bileltele vandute iar in momentul in care preia conducerea tramvaiului ca sa ajunga mai repede, ramane fara frane. Finalul e fabulos, eroina intalnidu-si sortitul in persoana unui politai vaduv care face goblenuri in timp liber :)).
Ultimul short era o animatie din Estonia, Gene+Ratio, pe care insa nu l-am mai vazut grabindu-ma sa ajung la concertul Byron din Bunker.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?