16 martie 2008

Zeitgeist: The Movie

Tocmai am terminat de vizionat un documentar socant pentru unii, ridicol pentru altii, dar care mie nu a facut decat sa-mi confirme faptul ca cei mai multi trecem prin viata asta ignoranti, fara a privi mai departe de ceea ce ne satisface nevoile primare. Daca v-ati intrebat vreodata de ce in multe state sistemul de invatamant public este la pamant iar cel de entertainment merge nemaipomenit nu credeti ca situatia e asa pentru ca asa vor conducatorii sa fie? Sa fim prosti si distrati ca sa nu punem intrebari incomode? Cu impresia asta am ramas la finalul Zeitgeist, unul din cele mai bune documentare tratand teoria conspiratiei. Filmul, produs de Peter Joseph, "a fost creat ca o exprimare filmica nonprofit pentru a inspira pe oameni sa priveasca lumea dintr-o perspectiva mai critica si pentru a intelege ca deseori lucrurile sunt diferite de cum par pentru cea mai mare parte a populatiei." Pe scurt ca sa aveti o idee cu ce va confruntati, filmul e alcatuit din 3 parti.
Prima, The Greatest Story Ever Told analizeaza credintele crestine si similitudinile lor in alte religii mai vechi, conchizand ca, in general, religia si miturile sunt folosite pentru a motiva oamenii sa fie buni sau pentru a inregistra evenimente astrologice importante, dar ca in final, daca o majoritate suficienta de oameni crede in ceva fals, se afla in pericol de a fi controlata sau oprimata.
A doua, All the World's a Stage, pretinde ( intemeindu-se pe multe marturii oculare si documente) ca atentatele de la 9/11 au fost orchestrate pentr a genera o frica generala si a justifica declansarea razboaielor din Irak si Afganistan ( probabil urmeaza Siria si Iran) ca si rapirea libertatilor civile in US ca urmare a Patriot Act-ului si infiintarea Homeland Security Agency. Ati trai intr-o tara in care iti poate fi perchezitionata locuinta in lipsa ta, ascultate convorbirile, poti fi retinut pe termen nelimitat, lipsit de avocat, si chiar torturat doar pe baza suspiciunii de terorism? Eu nu.
Ultima parte, Don't Mind the Men Behind the Curtain, sustine ca puternicii bancheri ai lumii conspira pentru a se imbogati pe spatele guvernelor indatorate si a domina lumea. Iti dezvaluie ingineria financiara din spatele marilor crahuri financiare din anii '20 si cum sa te imbogatesti de pe urma razboaielor finantand ambele tabere beligerante.
Stiu ca toate astea par nebunii dar uneori stau si ma gandesc what if? Imi amintesc o replica celebra dintr-un film: "cea mai mare smecherie pe care a facut-o Diavolul a fost sa-i convinga pe oamnei ca nu exista!" Sincer daca ar fi sa aleg intre o semi-obsesie conspirativa si complacerea zilnica in ignoranta si divertisment ieftin aleg prima cu ochii inchisi.
Cei care sunteti curiosi sa vedeti filmul il gasiti aici subtitrat in romana.

7 comentarii:

  1. Suna f bine. Ma voi uita la el. Legat de religie, si eu ma gandesc de multe ori ca este unealta perfecta pt a motiva oamenii sa se comporte intr-un anume fel. Mai ales ca funtioneaza pe un principiu simplu - recompensa/pedeapsa (rai/iad) care la o adica il folosesc si pentru a-mi dresa cainele :D

    Daca asta a fost de la bun inceput scopul religiei nu pot spune (cat ca nu stiu de ce, dar simt cu nu asta a fost ideea)..dar e clar ca oamenii au folosit-o ca o metoda f eficienta de control al maselor.

    RăspundețiȘtergere
  2. E perfecta pentru cei care prefera sa gandeasca altii pentru ei si sa le spuna ce sa faca si ce nu. Eu prefer sa gandesc singur si sa-mi fac propria parere despre ce si cum.
    Religia nu are ea in sine un scop, ea fiind o manifestare a credintei, insa cei care o imbratiseaza in diverse forme descopera in ea o arma puternica si potrivita proriilor scopuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. toti suntem si stim ca suntem controlati intr-un fel sau altul de o putere mai mare...de mii de ani se tot scrie despre chestia asta,si inca se mai scrie ... dar mass media evita sa vorbeasca despre teoria conspiratiei..eu asta nu inteleg....poate ca si mass media in sine este o conspiratie,cu exceptiea catorva oameni care au tupeul sa dezbata tema asta...

    eu,spre examplu,am inceput sa citesc "Clubul Bilderberg",o carte ce relateaza despre acelasi subiect ca si documentarul in cauza,iar autoarea,in prefata,spunea despre faptul ca dupa ce a scos cartea,a fost amenintata cu moartea de mai multe ori de catre "superiori"...au fost si altii care au incercat sa publice o astfel de carte si la fel,au fost amenintati...

    si in Biblie spune clar despre acesti oameni care vor sa domine lumea,care vor sa creeze un guvern mondial,o limba mondiala comuna,vor ca toata lumea sa fie o singura "tara",cu frontiere libere etc...
    totul este calculat,fiecare eveniment mondial,fiecare razboi s.a.m.d...nu stiu,poate ca eu exagerez,nu am vazut filmul,acum este la incarcat :P....mereu am fost cu teoria conspiratiei in fapt :))...am vrut sa creez si eu un blog pe aceasta tema dar vad ca mi-ai luat-o inainte :P...

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahahahaha, ce coincidenta!! Fix despre asta am scris si eu, si chiar ma gandeam sa-ti zic sa te uiti :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @radu: chiar ca e coincidenta. si eu ma gandeam sa te sun.
    @blashyrkh: mass media vorbeste doar despre ce "trebuie" sa stie lumea. nu ti se pare ciudat cum toate radiourile televiziunile si ziarele ajung sa faca parte din trusturi media in varful carora stau cateva persoane - mogulii mediatici? In US chestia asta e larg raspandita. Controlezi media controlezi accesul la ea si manipulezi opinia publica. Nu trebuie sa fii crezut de toata lumea ci de o majoritate suficienta cat sa-i creeze un curent favorabil in directia voita.

    RăspundețiȘtergere
  6. e suficient publicul american...dupa americani se ia toata lumea din pacate...:\

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?