06 martie 2008

Bad Hipermarket, Bad!

M-am uitat azi dimineata la conferinta de presa a producatorilor si sindicatelor din industria alimentatiei, in care declarau razboi la propriu hipermarketurilor. Motivul era simplu, abuzul de putere al acestora in incheierea contractelor si utilizarea instrumentelor de monopol pentru mentinerea preturilor asa cum le stim cu totii. Alta nemultumire ar fi sufocarea magazinelor familiale, acele afaceri de cartier de care vorbea si Radu. Fiecare are la el in zona un butic, o alimentara de unde isi ia painea cea de toate zilele, o frizerie, o laptarie sau o macelarie cu produse proaspete. In ultimii 15 ani, de cand au aparut supermarketurile si au invadat orasele, aceste mici magazine de cartier au disparut rand pe rand. O fi concurenta de vina, dar concurenta asta e neloiala cand e vorba de un magazin de zeci de mii de metri patrati amplasat intr-o pozitie avantajoasa din centrul unui oras. Si nici preturile nu te avantajeaza cine stie ce. Tot timpul auzim "cele mai mici preturi" dar cum sa nu te oftici, cand auzi ca la noi e mai scump ca afara. Din 2007 am intrat in Uniune si au disparut orice fel de taxe vamale. Ati auzit sa scada preturile la produsele de import din hipermarketuri. Nici gand, doar sa se mareasca profiturile. Totul in dauna consumatorilor.

In ce-i priveste pe producatori, situatia e chiar urata. Din cate am inteles eu producatorul vine cu pretul de productie + un adaos acolo, la care hipermarketul ii adauga o serie de taxe: taxa de deschidere magazin, taxa de raft, taxa de aniversare, taxa de marketing etc. acestea reprezentand 10-60% din valoarea contractului. Imaginati-va ca doar taxa de deschidere magazin e vreo 10.000 de euro pe producator. La cateva sute de producatori, astia isi deschis un alt magazin. Plus ca micii producatori nici nu au cum sa intre in asemenea magazine fiind concurati de produsele importate. Iar facturile de plata catre producatori au termene de 60 de zile :)) timp in care astia fluiera a paguba si alearga pe la banci. Asa ca produsele alimentare pe care le credem ieftine - cele mai mici preturi - sunt fie de cateva ori mai scumpe decat la producator, fie de calitate mai slaba decat ar trebui potrivit retetei. Get it? Si inca ceva, producatorii n-au voie sa vanda magazinelor mici la un pret mai mic decat cel de hipermarket. Asa ca micii intreprinzatori daca mai pun si ei un adaos acolo vor vinde mai scump si mai putin. Daca incalca regula producatorul risca sa-i zboare marfa de pe rafturi, rafturi pe care tot el are grija sa le umple, angajandu-si om in magazin ca sa le aranjeze si sa nu zaca prin depozit aiurea. Pe langa asta, hipermarketurile mai au si productie proprie (in general, paine) care desi e reglementata la 2 tone pe saptamana, e tot timpul depasita (5 tone pe zi) si vanduta la preturi imbatabile. Consiliul Concurentei tace iar fabricile si-o iau in freza, totul in dauna producatorilor interni si in beneficiul marilor investitori straini care isi umfla conturile.

Daca tot v-ati intrebat de ce toti banii merg pe mancare acum aveti un posibil raspuns.

4 comentarii:

  1. Eu zic ca se agita degeaba. UE e mana in mana cu capitalistii exploatatori.

    Desi pe departe de proportii mai mici, s-a incercat rezolvarea acestei probleme si in alte state ca Franta, Anglia si Germania dar fara succes.

    Singura speranta e, cum zicea unul dintre producatori, sa ne bazam pe Romania ca "tara a paradoxurilor".

    RăspundețiȘtergere
  2. merci de informatie. Habar n-aveam ca mai ia cineva atitudine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am ajuns in ridicola situatie de a nu mai avea de unde cumpara paine si lapte. Incet, incet se inchid toate magazinele din apropierea blocului. Am Selgros si Real destul de aproape...dar mi se pare absurd ca pentru micile cumparaturi sa merg pana acolo.

    In schimb, peste drum s-au deschis vreo 4 sau 5 sucursale de banci. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @aikisan:Franta, Anglia, Germania au crescut odata cu hipermarketurile si au invatat sa negocieze impreuna. La noi au venit cu lectia invatata in timp ce ai nostri nu stiau sa-si lege sireturile si au ocupat imediat o pozitie puternica.
    @radu: ar trebui sa ia atitudine cat mai multi ca sa se faca ceva.
    @Paula: pai in drum spre Selgros sau Real, iti faci si cateva credite ca sa te intorci cu cosul plin.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?