16 decembrie 2007

Filmele asiatice

Profit de duminica asta in care nu pot viziona filme, pentru a vorbi de ele, in special de cele asiatice, mai putin cunoscute la noi. Primul pe care l-as recomanda unor eventuali cinefili curiosi si la care m-as mai uita cel putin odata este Chungking Express(1994), un film in regia lui Wong Kar Wai unul din regizorii asiatici cult, cu un stil vizual aparte de a face film. Filmul, cu un motto "If my memory of her has an expiration date, let it be 10,000 years", prezinta succesiv 2 povesti de dragoste, ambele implicand cate un politist, insa asemanarile se opresc aici. Locatiile sunt diferite, una se petrece ziua, alta noaptea, iar sfarsitul lor este diferit.
In prima, Cop 223 parasit de iubita sa pe 1 Aprilie(ziua pacalelilor) isi da termen o luna de zile pentru a o astepta. Merge la magazin in fiecare zi si cumpara conserve de ananas cu data de expirare 1 Mai, urmand ca la ultima conserva sa expire si dragostea lui pentru ea. In ultima zi, intalneste o femeie cu o peruca blonda, care are insa o viata ascunsa. Sfarsitul il veti vedea voi singuri.
A doua poveste incepe exact in momentul si locul unde se sfarseste prima, implicand un alt politist, Cop 633, la randul sau parasit de iubita si care intalneste o tipa noua la fast-food-ul pe care il frecventeaza. Tipa face o pasiune pentru el si incepe sa-l urmareasca in secret, ii patrunde in apartament unde ii face curat si chiar il redecoreaza, acesta nebanuind nimic. In final isi da seama si o invita la un restaurant intr-o seara, dar tipa ii trage tzapa plecand intr-o calatorie prin lume. Ii lasa doar un bilet de avion cu o data de imbarcare peste exact un an. Sfarsitul merita vazut.
Pentru un film facut in 2 luni, in timp ce se afla in pauza de filmare la altul, rezultatul e impresionant. A devenit unul din cele mai populare filme asiatice, beneficiind si de o coloana sonora super, inclusiv piesa Dreams de la Cranberries cantata in cantoneza.

2 comentarii:

  1. Naked Weapon (2001) l-ai vazut? E filmul meu preferat. :) Cel putin din categoria comerciala...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu l-am vazut insa din ce arata trailerul e altceva decat Hong Kong Express. Multa bataie si efecte speciale :). Frumos realizate, e drept, dar asta fac si americanii. Ma uit si la ele dar in general caut un stil si o sensibilitate pe care holywood-ul a pierdut-o(daca a avut-o). Raman insa un fan Matrix si al filmelor chinezesti cu "zburatori" :)) gen Tigru si dragon sau Hero!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?