19 octombrie 2007

Radiohead ruleaza!!

Pentru ca ceea ce fac ei e un afront adus marilor case de discuri, producatori ahtiati dupa dolari care in ultimii 10 ani au promovat mai mult trupele "fabricate" dupa retete bine testate( boy bands, girl power, hot chicks, cool rockstar si alte cacaturi dinastea) in dauna muzicienilor talentati, anonimi dar "indie". Totul in scopul de a vinde cat mai mult discuri la cat mai multa lume ignoranta redusa la o masa de consumatori care inghite cu pofta orice mizerie ambalata frumos in "advertaizing" si promovata pana la un obscen de gretos de catre media. Numai asa pot sa-mi explic cum un proiect imbecil ca cheeky girls ajunge pe locul unu in UK. Marea Britanie!!! Si mai sunt si romance. Asta nu o s-o uit niciodata.
In fine, sa revin la Radiohead, ca de ei vreau sa vorbesc. Baietii astia, care nu sunt printre favoritii mei, au gasit o idee misto de a-si lansa noul album In Rainbows. Exclusiv pe internet, de pe propriul lor site. Ati spune si ce-i cu asta? N-ar fi primii! Numai ca asta nu e tot. Deci intri la ei pe site, alegi varianta Download album, si se deschide fereastra cu finalizarea tranzactiei unde la pret e loc gol si scrie "it's up to you". Cum adica cat vreau eu? Sa pun eu o suma? Oricat de la 1 cent pana la 10 lire sterline? Nu se poate. Dau clik pe "?" sa ma lamureasca. Raspunsul: "no really it's up to you"( pe bune cat vrei tu). N-am finalizat ca n-am cont dar am aflat din alte articole ca e "pe bune" si chiar daca pui 1 pence(sutimea lirei) tot il cumperi. La final se adauga un comision de procesare a comenzii de 0,45 lire( adica vreo 2 lei) si gata. Un fel de cutia milei. Da si tu cat te lasa mana sau constiinta!
Acum, daca descarci legal muzica de pe net, de pe Itunes de ex., te costa vreo 99 de centi piesa. Deci scump. Daca descarci ilegal risti ceva banuti, nu la noi, evident :) pentru ca in minunatele State instanta a decis in favoarea asociatiei puternicilor producatori de continut protejat prin copyright, condamnand-o pe o femeie care a sheruit 22 de melodii pe Kazaa la o amenda de 222 000 de dolari. Asa ca exemplu , sa se invete minte. Asta in timp ce in fiecare an 22 de miliarde de piese sunt ilegal partajate prin retele. Deci alaturi de noi "pofticiosii ilegali de continut digital" lupta impotriva tiraniei "label-urilor" chiar autorii acestui continut, in speta melodiile, multe trupe punand la dispozitie pe propriile situri piese gratis. Radiohead au dus mai departe trend-ul punandu-si intreg albumul pe masa. Excelenta idee de marketing tinand cont ca destui fani dornici sa cumpere albumul vor comanda cdbox-ul prin posta la pret de 40 de lire iar cei curiosi vor pune un pret rezonabil in cosul milei si nu se vor zgarci ca mine la 1 cent( sau pence, cum dracu s-o numi).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?