19 august 2007

Vama...Veche?!!


Eu nu stiu cum a fost Vama inainte asa ca nu-i simt lipsa Vechii Vami. Prima oara am vazut-o acum 2 ani si cea mai puternica amintire e aceea ca am mancat cea mai buna shaworma acolo. Asta si bineinteles trezirea la 4 dimineata cu lanterna unui jandarm in ochi care ne spunea sa ne luam corturile de pe plaja ca ne ia apa. Ceea ce s-a si intamplat dealtfel 2 ore mai tarziu. Poza cu cortul la uscat e bine mersi in rama.
Asa ca Vama o stiu doar asa cu e acum. O lume a contrastelor. O gramada de corturi pe plaja chiar in fata unui hotel de 3 stele. Un restaurant de fitze, gol, langa un "birt" cu banci de lemn si acoperis de stuf, dar ticsit de "vamesi", la mese sau sub mese. Chopper-ele zgomotoase strecurandu-se printre s-Klass-uri si Bmw-uri cu numar de B. Baietii rasta, punk-istii, rockerii in piele si cu lanturi la portofel, cefele groase cu goldan la gat, baieteii timizi cu lantisorul play-boy la gat si yogh-istii in pielea goala. Toti gramada pe o fasie de plaja nu mai mare de 1 km. Iar cel mai greu e in weekend cand vama se umple pana la refuz de bucuresteni si damboviteni si moldoveni si altii ca ei care fac cateva ore pana la mare. Corturile sunt unul langa altul, de iesi dintr-unul intri in altu' fara sa vrei. Asa e Vama acum si tind sa cred ca inainte nu era asa. De asta cred ca se lupta unii sa mai salveze ceva. Ca sa nu se transforme si mai mult pt ca la loc nu se mai face.


cine are cortul mai mare?!

Sunt insa si lucruri bune. Primul e ca s-au inmultit terasele. Fiecare cu muzica ei si petrecerile de noapte, de la rock suparat la drum&bass. Muzica canta pana in zorii zilei, se danseaza pe plaja, se face baie in marea aflata la 2 pasi. Vama nu e un loc unde sa-ti faci un concediu de relaxare. E un tur de forta. Dupa 11 zile eram satul de dormit pe jos in cort, de baut bere de dimineata pana seara, ma dureau picioarele si tot corpul, fata imi era arsa de soare. Eram un supravietuitor, ca John McLane :) Al doilea lucru bun era mancarea. Ca un bun cunoscator al conservelor carate in spate pe munte sau la mare, apreciez altfel beneficiile unei linii de autoservire cu mancare calda, gustoasa si ieftina. O ciorbita 3,50 lei, un gratarel vre 6-7 lei, si cartofi prajiti 3 lei. Rezonabil, zic eu.


Multi am fost, putini am ramas!

Revenind la terase, ziua o incepeam la Stuf cu o cafea la ibric servita la km 0 chiar de Ovidiu, "patronu"!?, la pachet cu o replica ofticioasa de genu "vino in pula mea si i-ati cafeaua"! Cu adevarat pitoresc. Dupa un mic dejun la El Comandante, plaja si baie, apoi volei si fotbal, sarit peste pranz si pauza la Tequila Sunrise pentru o partida de carti, care se prelungea pana seara. Cina la Comandante sau pe la shawormarii (vreo 10 erau in Vama) si inapoi la Tequila unde prietenii cu care am venit, trupa Efect din Tm, cantau in fiecare seara un amestec delicios de blues, rock, regga, si ce alte cover-uri mai stiau de ramaneam fara glas cantand(zbierand) cot la cot cu ei. Dupa concert, fuga la Mok, la 2 pasi sa ne rupem picioarele pe D&B. Sau la Expirat unde dansam pana dimineata pe plaja.



Pentru noptile racoroase!

Un punct in plus e ca bautura nu te leaga de terasa unde ai luat-o. Asa ca ne mutam dintr-un loc in altul fara jena. Unul in minus insa e ca WC-urile costa. UN Leu. Poti sa ajungi sa dai si 10 intro noapte daca esti pretentios si plaja ori marea nu-ti ajung. Un lucru cat de cat util e prezenta jandarmilor cam peste tot astfel ca probleme cu betivii sau scandalagii nu prea au fost. Neplacut si de neinteles e ca desi n-au nimic cu nudistii, par sa-i deranjeze cuplurile mai "dragastoase" impartind amenzi frumoase pentru racorirea infierbantatilor amorezi. Realmente inexplicabil.


Berea era ieftina, da meduza era gratis!!

Un lucru de condamnat ramane insa mizeria. Cu toata multimea de cosuri de gunoi de pe plaja si desi se colecteaza in fiecare zi deseurile, tot ramane o mizerie de nedescris, rezultatul imbecililor care nu-s in stare sa respecte niste reguli simple si lasa toata mizeria pe plaja. Iar de pe plaja vantul o poarta in apa. Si asa ajungi sa faci baie intro ciorba de pet-uri, pungi de plastic, tampoane, pansamente, si ce alte resturi se mai arunca pe langa cosuri. Poate teama de niste amenzi usturatoare aplicate cum trebuie ar avea un efect mai puternic decat propriul exemplu al colectarii de pet-uri de cei bine intentionati.

Cam asta e Vama 2007. Un loc perfect de uitat de tine, unde nu-ti cere nimeni socoteala si nu trebuie sa-ti faci griji ca vei parea ridicol. La cativa pasi va fi cineva care sa te intreaca!

cine se scoala de dimineata, n-a baut destul asnoapte!

4 comentarii:

  1. "Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decit sa fii pesimist si sa ai dreptate."
    bine ar fi sa fi pesimist si sa te-nseli

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu eu am zis-o ci Jack Penn. In plus eu nu prea am vazut pesimisti bucurosi ca s-au inselat. Cel mai adesea vor gandi ca n-au scapat de nenorocire ci doar au amanat-o. Eu prefer sa fiu fericit si optimist chiar daca ma mai si insel cateodata. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai vama veche din 2010 e la fel cum ai descris-o si tu... "lume a contrastelor" e cea mai buna definitie! Asta nu influenteaza distractia la maximum a vamaiotilor, "vamesilor" si a celorlalte specii...

    RăspundețiȘtergere
  4. @pionu negru: din 2007 de cand am scris astea mi-am mai schimbat parerea.. distractia vamaiotului de mine nu mai e atat de maxima. In 2008 deja plateam sa-mi pun cortu pe plaja.. era f aglomerat, se scumpise si mizeria era la fel de prezenta.. Are farmec, dar asa o zi doua, cand e putina lume.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?